Intoarcerea acasa, Viena – Timisoara pe bicicleta #EuroBikeTrip 2013

#euroBikeTrip 2013 - day 6

Desi au trecut aproape doi trei ani de la data evenimentelor pana in momentul in care eu scriu aceste randuri, doar un singur ochi aruncat peste cateva din pozele din tura a fost de ajuns pentru a retrai emotiile primei aventuri europene pe bicicleta.

Ziua 6: Din Viena pana in Gyor pe bicicleta

 

Am plecat de la hostel destul de tarziu, am zis ca trebuie sa ne odihnim bine inainte sa plecam deoarece asta era ultima zi din program in care dormim in pat pana pana la revenirea in tara. Ne-am oprit la iesire din Viena sa luam ceva de rontait si multa apa. Aici am intalnit un batran ciclist ce ne-a felicitat pentru tura si ne-a urat drum bun. Nu stiu de ce, dar aprecierile necunoscutilor imi dau un boost incredibil de moral.

#euroBikeTrip 2013 - day 6

Drumul nostru a trecut prin Parndorf, orasul in care se afla un renumit outlet, unul foarte iubit de romani. Cum multi din cercul nostru de cunoscuti au trecut pe acolo si si-au cumparat haine si incaltari de brand la preturi bune si cum soarele dogorea cu peste 40° C, am zis ca e o buna oportunitate sa exploram si noi pomul laudat. N-am cumparat nimic, dar am gasit cateva reduceri interesante.

Din Parndorf am plecat spre Gyor, oras la periferia caruia voiam sa campam. Tot acest drum l-am parcurs pedaland numai pe piste de biciclete paralele cu drumul national, vezi video de mai jos.

Pedaland prin Ungaria

Asa se circula pe o pista de biciclete in Ungaria. Share daca vrei astfel de piste si in Romania.

Posted by jurnaldecalator.ro on Monday, August 5, 2013

Ne-am razgandit in privinta campatului si ne-a pierit si cheful de vizitat orasul dupa interactiunea cu cativa dintre localnici. Cefe late, burti care evadeaza peste pantaloni, muzica data la maximum in masinile parcate, cete mari de oameni adunati in mijlocul strazii, intelegeti sentimentul? Am incheiat ziua dupa aproximativ 130 km pedalati, campand intr-un triunghi format de podul ce iti permite urcarea de pe DN 81 pe autostrada M1. Astfel am devansat programul cu vreo 45 km.

Punct pornire: Viena
Punct final: Gyor
Data: 26 iulie 2013
Distanta parcursa: 125 km
Timp: 8 ore
Viteza medie: 16 km/h

 

Ziua 7: Din Gyor pana in Dunafoldvar pe bicicleta

#euroBikeTrip 2013 - day 7
#euroBikeTrip 2013 – day 7

Cea mai putin palpitanta zi din toata tura. De fapt, toata partea interesanta a zilei se leaga de Székesfehérvár. Mai intai ne chinuiam sa citim numele orasului de pe placutele cu indicatii rutiere. Ne era imposibil sa pronuntam dintr-o bucata fara sa ne balbaim, gasiti aici pronuntia corecta.  Odata intrati in oras, am luat masa si apoi am dat o tura de oras si am facut cateva poze.  si, la iesirea din oras, am incarcat cateva sticle cu apa pentru un mic dus seara la cort.

In zadar am cautat loc de cort vreo 3 ore, abia pe la 12:30, la peste 30 km de Székesfehérvár, am gasit un petec de pamant proaspat arat care parea ok sa ne punem cortul. Ne-am spalat, am mancat si ne-am bagat in sacii de dormit. Era ora 2:00 AM.

Punct pornire: Gyor
Punct final: Dunafoldvar
Data: 27 iulie 2013
Distanta parcursa: 160 km
Timp: 7 ore 45 min
Viteza medie: 20.5 km/h
Viteza maxima: 38 km/h

Ziua 8: Din Dunafoldvar(HU) pana in Sandra(Ro) prin Szeged(HU) pe bicicleta

Ziua 8 din EuroBikeTrip 2013
Ziua 8 din EuroBikeTrip 2013

Ne trezim la 5:30 AM din cauza unui sunet puternic de claxon. Ungurul care detinea parcela a iesit la arat si irigat, iar noi ii blocam accesul. Ies din cort si incepe sa ma „bata” cu cuvinte. Nu intelegeam nimic. Intr-un final ma apuc sa scot cuiele cortului sa-i arat ca strangem si plecam. Atunci scoate si Adi capul din cort. Unguru’ se lumineaza la fata si incepe, pe un ton mai putin agresiv, sa-l „bata” si pe Adi cu cuvinte. Ii zic lui Adi sa se faca ca strange cortul ca altfel ne injura tractoristul pana maine. Si uite asa ne-am pornit noi la 6 dimineata cu doar 3 ore si jumatate de somn.

Pe la 8:00 AM am gasit un restaurant deschis unde am putut sa bem o cafea si sa mancam.

Dupa masa ne-am pus pe sa si am inceput sa pedalam spre Szeged. Dupa vreo 2 ore am ramas fara apa si soarele ne ardea cu toata puterea lui. La nivelul asfaltului erau peste 50° C. In zadar am oprit la fiecare bezinarie, in fiecare sat, la fiecare magazin, la fiecare carciuma. Fiind duminica si dupa ora 12:00, toate erau inchise, iar cele care nu erau inchise nu voiau sa primeasca euro sau plata cu cardul. Abia dupa vreo 4 ore si 60 km pedalati am gasit la o pizzerie un nene cu suflet mare care ne-a dat vreo 8 l de apa(4 pet-uri) plata si minerala pentru 3 E. In plus, restul la 20 E ni i-a dat in forinti. Din acest moment iadul luase sfarsit.

Nu mai pedalam mult si pe la 15:30 ajungem in Szeged. Aveam forinti de spart, asa ca ne-am grabit spre centrul cautand un restaurant unde sa mancam si sa ne cinstim. Apoi am mai dat o tura de oras, am vizitat ce-am nimerit si, dintr-odata, mi s-a facut pofta de pepeni. Asa ca i-am spus si lui Adi ideea mea: sa mai pedalam vreo 40 km ca sa campam in tara si sa mancam pepeni. Cum era doar ora 18:00, Adi a fost de acord  cu mine si am pornit dinou la drum.

La intrarea in tara, la punctul de trecere a frontierei Cenad, a fost intampinati cu mult entuziasm atat de graniceri cat si de ceilati oameni care asteptau sa treaca granita. Doi unguri ce se aflau intr-un soi de monstertruck ne-au felicitat de 2 ori, o data cand am trecut pe langa ei in granita si inca o data cand au trecut ei pe langa noi la vreo 5 km dupa granita.

In tara, am avut parte de o surpriza neplacuta, toti vanzatorii de pepeni de pe marginea drumului isi stranseserau tarabele. Ramasi fara pepene, am hotarat sa facem o incercare si sa mergem la gara, poate mai prindem un tren catre Timisoara. N-am avut noroc, ultimul tren al zilei parasise gara cu multe ore inainte sa ajungem noi.

Bun, dar ce sa facem in situatia asta? Hotaram sa continuam pedalatul cat ne mai tin picioarele si apoi sa gasim ori un loc de cort ori un motel sau pensiune pentru noapte. Si uite asa ne-a prins ora 2 in Sandra sunand la usa pensiunii Schwabenhaus.  Pretul era mare, cam cat toate cazarile din tura la un loc, dar si noi eram foarte obositi. Am luat o camera, am facut cel mai rapid dus si soo.oomn. Pana a doua zi la 11:00.

Punct pornire: Dunafoldvar(HU)
Punct final: Sandra(Ro)
Data: 28 iulie 2013
Distanta parcursa: 185 km
Timp: 13 ore
Viteza medie: 15 km/h

Ziua 9: Sandra – Timisoara pe bicicleta si Timisoara – Bucuresti cu trenul

Ziua 9 din EuroBikeTrip 2013
Ziua 9 din EuroBikeTrip 2013

Ne-am trezit in ultima clipa in care puteam prinde deschisa bucataria pentru micul dejun. Am mancat, neam strans lucrurile si am pornit la drum. Eram storsi de energie din ziua precendata iar afara era deja fierbinte. Prin urmare ne-am deplasat cu viteza melcului spre Timisoara.

Ziua am petrecut-o in Mall fiind unul din putinele locuri care ne puteau oferi racoare, iar pe seara am luat trenul spre Bucuresti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *