Pe 29 iunie am pornit cu Adi in cea mai lunga calatorie pe blicileta de pana acum. Destinatia noastra a fost Cetatea Medievala Cherven din Bulgaria.
Bucuresti – Cherven pe bicicleta, sumar
Perioada: 29-30 iunie 2013
Echipa: Eu si Adi
Traseul dus: Bucuresti – Vatra Luminoasa -> Giurgiu -> Ruse -> Basarbovo -> Ivanovo -> Cherven
Distanta traseu dus: 116 km
Link traseu dus: http://www.endomondo.com/workouts/209994028/5052206
Timp traseu dus: ~ 6h
Viteza medie traseu dus: 19.5 km/h
Traseul intors: Cherven -> Ivanovo -> Basarbovo -> Ruse -> Giurgiu -> Bucuresti-Vatra Luminoasa
Distanta traseu intors: 112 km
Link traseu intors: http://www.endomondo.com/workouts/209993737/5052206
Timp traseu intors: ~ 6h
Viteza medie traseu intors: 18.5 km/h
Diferenta totala de nivel: ~ 1300 m
Dificultate traseu: medie datorita lungimii
Desi era ziua plecarii, eu tot nu stiam exact traseul pe care vom merge. Toata saptamana am schimbat trasee datorita vremii schimbatoare. Ultima varianta, a picat chiar in vinerea anterioara plecarii. Tot ce stiam e ca vrem sa pedalam in fiecare din cele 2 zile weekendului cel putin 100 km/zi. Vremea cea mai buna parea a fi in Bulgaria, traseul pana la Giurgiu e aproape plat si Adi a zis ca stie el un loc frumos pe care merita sa-l vizitam.
La ora 9:00 am inceput sa pedalam. Soarele isi intrase deja in atributii. Termometrul era sarit bine de 30 grade. Pana la Giurgiu am consumat cate 2 l de apa si o doza de cola. Desi aveam bratele bronzate din turele anterioare pe bicicleta, incepeam sa simt iarasi ca pielea imi arde.
In Giurgiu ne-am invartit degeaba jumatate de ora in incercarea de a gasi un loc decent unde sa mancam. Se pare ca in tot orasul exista doar 2 restaurante si nici unul in drumul nostru. Prin urmare, am mers la o patiserie si ne-am luat branzoaice si iaurt de baut.
O data pasiti pe pamant bulgar, a inceput drumul cu trepidatii. Am observat ca este o tactica bulgarilor sa imprastie pietris peste bitum, pietris ce pe timp de vara este fixat in zmoala de greutatea masinilor. Vibratiile rotilor nu ma deranjeaza, chiar imi dau impresia ca inaintez usor desi drumul este intr-o usoara urcare.
Nu dupa mult timp, viram stanga spre Basarbovo si intram pe o coborare scurta si abrupta. Coborarea se termina brusc intr-o intersectie, fapt ce ne testeaza franele bicicletei la maximum. Imediat urmeaza un pisc scurt si abrupt pe care in 4 km il si urcam il si coboram.
Ajunsi in Basabovo, parcam bicicletele sa facem un refill de apa, dar mai bem si o doza de cola. Nu zabovim mult in Basarbovo deoarece in fata avem o urcare lunga de 20 km.
La intrarea in localitatea Cherven, panorama este superba. In vale sunt case, iar sus pe deal observam ruinele cetatii medievale.
Cetatea medievala Cherven
Ruinele cetatii medievale le gasim in varful unei stanci in Rezervatia Naturala Rusenski Lom, la aproximativ 35 km de Ruse. Cetatea a fost construita pe ruinele unei fortarete bizantine din secolul 6 si a fost mentionata pentru prima oara in secolul XI in vechile scrieri bulgare.
In secolele XII – XIV a fost un important centru militar, administrativ, economic si cultural pentru cel deal doilea Stat Bulgar. In 1235 a devenit resedinta bisericii ortodoxe bulgare, dar dupa anul 1388 cand a fost cucerita de otomani, importanta orasului medieval a scazut.
Noi am ajuns in Satul Cherven in jurul orei 17:30. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa cautam un loc potrivit pentru a campa. Dupa ce l-am gasit, am legat bicicletele si am mers sa platim taxa de 4 leva (2 euro sau 9 lei, in functie de ce tip de moneda pe care o posezi). Urmatoarele 2 ore le-am petrecut plimbandu-ne prin cetate si mancand corcoduse.
La ora 21:00 am pus cortul si apoi am luat masa. Dupa ce am mancat, in cateva minute am adormit, a fost o zi lunga pentru noi.
Pe la 3:00 a inceput sa ploua, iar la 4:30 cortul plutea deasupra unei baltoace. Usor, usor apa a inceput sa se infiltreze prin podea. Eu nu mi-am luat izopren la mine, probabil cea mai mare eroare pe care o puteam face. Din aceasta cauza, mi s-au udat si sacul de dormit si unele haine.
Pana la 8:00 am impartit acelasi izopren cu Adi, sper sa nu se supere Milena, dar a fost o situatie exceptionala. La 9:00 am realizat ca ploaia nu se va mai opri si ca trebuie sa plecam. Am strans totul cat am putut de repede si ne-am pus pe biciclete.
Am pedalat peste 110 km in conditii din cele mai vitrege. La bulgari a plouat torential in prima parte a drumului, apoi mi-a fost frig. In Romania, am suferit de frig si de umezeala. Am stat atat de mult in ploaie incat buricele degetelor imi provocau durere la orice atingere. A fost un real chin sa reparam pana lui Adi.
In Bucuresti era de-a dreptul scarbos sa treci prin apa pe care o refulau canalele, dar am reusit 🙂
Așa multe bagaje pentru 2 zile? Ce cărați cu voi?
Hmm, in tura aia, nimic folositor. Cortul si sacul de dormit au ocupat foarte mult spatiu in bagaj.
Am fost si eu anul trecut intr-o calatorie asemanatoare. Pana am iesit din tara, pe E85 am simtit ca inebunesc. Copaci mai rari decat paru lu’ tata mare, plat si soare cat sa te prajeasca crocant in jumatate de ora. In schimb din Ruse si pana in Veliko Tarnovo, destinatia aleasa de noi, a fost superb. Drumuri intortocheata, umbra aproape tot drumul, nici nu simteam ca suntem in inima lui Cuptor. Sunt foarte faine calatoriile de genul acesta, le recomand oricui are o bicicleta buna, stare fizica acceptabila si un pic de simt de aventura.