
Traseu:
- prima zi:
- Bucuresti – Sinaia – Busteni -> personal 3001
- Busteni – Hotel Silva – Jepii Mari – Canton Jepii Mari -> triunghi albastru ~ 3,5 ore
- Canton Jepii Mari – Cabana Babele -> mers pe platou(traseu normal triunghi rosu + banda galbena, noi le-am scurcircuitat pentru ca am mers pe zapada) ~ 2, 5 ore
- Cabana Babele -Piciorul Babelor – Hotel Pestera – Cabana Padina ~ 2 ore cruce albastra
- a doua zi:
- Cana Padina – Loc 1 de catarat – Hotel pestera – Gangul Batrana – Loc 2 de catarat(traseul N. Comanescu 2A) – Cabana Padina
- a treia zi:
- Cabana Padina – Moroeni – Sinaia -> in bena masini lui Adi
- Sinaia – Bucuresti -> personal 3004
Miercuri ma trezesc la 5 dimineata si merg cu Gammy la Autogara Filaret sa ridicam comanda speciala de vin din Basarabia.
Joi m-am intalnit cu Adi sa-i dau vinul pentru ca el putea sa-l aduca cu masina. Apoi l-am insotit pe Adi mi-a aratat orasul Magurele si cum se sudeaza fibra optica.
Vineri, 30 aprilie 2010:
Dimineata la ora 5:10 ma intalnesc in Gara cu Mamutu’, Gammy si Sandu. Ne luam bilete si o asteptam si pe Vio. Pe la ora 5 m-a sunat ca abia atunci s-a trezit si ea sta tocmai in Militari. In ultima clipa a ajuns Vio in gara si ne suim in tren. Biletele le luasem pana in Sinaia cu gandul sa urcam pe la Cota 2000. Pe drum ne razgandim si hotaram sa coboram in Busteni si sa o luam ori pe Jepii Mici ori pe Jepii Mari.
La 9:30 coboram din tren. In cautarea unui loc unde sa bem o cafea ne intalnim cu Cristina, o prietena de pe munte, care tocmai coborase de la Babele pe Jepii Mici si se ducea spre gara. Pe seara pleca la Mare. De la ea afla ca zapada pare stabila si ca pe platou se poate merge lejer. Cautam apoi la un magazin de unde fetele sa-si cumpere pantaloni scurti. Afara era cald si eu le-am spui sa-si adua si haine groase, in eventualitatea ca sus o sa fie frig, asa ca ele nu si-au mai luat si pantalonii scurti.
Pe la 11:30 parasim orasul Busteni pe la Hotelul Silva. De aici o luam pe traseul marcat cu triunghi albastru. Pentru scurt timp traseul nostru este comun cu traseul spre Cascada Urlatoarea. La un canton(de vanatoare banuiesc) traseul spre Cascada Urlatoarea merge inainte , iar traseul nostru o ia la stanga. De pe un panou informativ aflam ca traseul este interzis in perioada 1 noiembrie – 30 aprilie. Ah, azi era ultima zi cand traseul era inchis!

La intersesctia cu Valea Comorilor facem primul popas. Fotografiem cateva floricele, bem un pic de apa si mergem mai departe. In zona unde incep serpentinele zpada este destul de mare si ne cufundam in ea pana la genunchi. Cum iesim in luminis, inainte de lanturi(zona numita La Scari) facem popas si luam masa. Eu ma catar pe un stalp de la fostul funicular al Fabricii de Hârtie Buşteni si fac cateva poze.
In jurul orei 14:30 suntem aprope de Cantonul Jepii Mari. Nu mai mergem pana la Canton ci hotaram sa il ocolim prin dreapta pentru a mai scurta putin traseul. O oboseala acuta s-a instalat in corpul meu. Aveam si ceva dureri de cap. Uneori si ameteala. Era clar, am facut insolatie. Simteam din ce in ce mai des nevoia sa ma odihnesc. Fac schimb de rucsaci cu Gammy pentru a putea sa ma misc mai repede.
Pe traseu raman in urma din ce in ce mai mult datorita pauzelor. Gammy si Sandu o iau inainte si merg pana la Cabana Babele de unde cumpara sticlute cu apa. Eu cu Alexandra si Vio ne oprim putin la casa telecabinei ce coboara la Hotel Pestera. Coboram pe cruce albastra pana in apropiere de Hotel Pestera. Mai facem o mica pauza si continual drumul catre Padina. Cum intram in padure la racoare starea mi se amelioreaza.
Pe la 17:00 ajungem la Padina si ne punem imediat la masa. Nu dupa mult timp apare si Adi cu familia. Mai tarziu vin si Bubu, Danut, Codruta si Maria. Mancam, povestim, bem 2 sticle de vin si mergem la culcare. In camera era foarte cald asa ca deschidem putin usa la balcon.
Sambata, 1mai 2010
Dimineata (care dimineata mai o fi la 10:30) ne trezim tarziu pentru ca nu aveam nimic planificat pentru aceasta parte a zilei. Bubu si cu al lui frate Danut au plecat pe Valea Horoabelor; Codruta , Sandu si Maria au plecat spre Vf. Omu. Noi restul a ramas sa-i asteptam pe Bubu si Danut sa se intoarca si sa mergem la catarat.
Pana atunci insa ne intalnim jos, la parterul cabanei sa luam micul dejun. La ora 11:00 cine sa mai serveasca micul dejun? Suntem anuntati ca trebuie sa asteptam pana la 12:30 la luam pranzul. Dar cum suntem multi se face o exceptie pentru noi si mai primim micul dejun :D. Mancarea este foarte ieftina si foarte buna la Cabana Padina.
Pe la 11:45 apar cei doi „Bubu” si plecam la cocot. Prima data incercam un traseu pe care il vazusem eu cand am venit spre Padina. Din pacate se dovedeste a fi mult prea greu pentru nivelul nostru sa trecem de primul obstacol major al traseului, o mica surplomba. Bubu urca primul si se blocheaza in zona surplombata. Il urmez, apoi si Danut dar fara succes. Gammy urca si mai agata o bucla dar fara sa reuseasca sa treaca si coarda prin ea. Acum trebuie sa urc sa adun buclele. Grea sarcina avand in vedere ca inca am febra musculara la antebrate de la panou.
Dupa ce adun buclele plecam in cautarea unui traseu mai lejer, unul potrivit pentru nivelul nostru de incepatori. Bubu aflase de la Codruta de existenta unui traseu numit N. Comanescu, un traseu scoala. Primim indicatii prin telefon ca pentru a ajunge la traseul de escalada trebuie sa trecem prin Gangul Batrana si ca acesta s-ar afla in apropierea hotelului Pestera. Mergem pana la hotel dar tot nu gasim traseul. Pe drum ne-am reintalnit cu Adi , Vio, Corina si Ema care au plecat sa viziteze Pestera Ialomitei.
Bubu isi aminteste ca fostul lui coleg de camera in camin e salvamont in zona si il suna sa ne explice cum ajungem la zona de catarat. Ne intoarcem si mergem pe traseul descris de prietenul lui Bubu.
Traseul normal e urmatorul: De la cabana Padina se merge spre pestera pana in momentul cand pe dreapta ai un perete mare vertical si instanga ai o poiana. Faci stanga prin poaina si mergi pana ajungi la marginea padurii. Acolo faci drepta si urci pe o poteca (Gangul Batrana) marcata cu punct alb, pana la baza muntelui. De aici o iei la stanga pana ajungi la un colt iesit din munte. Pe partea din spate a coltului, cum te uiti la el prima oara, este traseul N. Comanescu 2A.
Primul care a urcat am fost eu. A fost prima mea experienta in „cap de coarda”. Am urcat pana unde mi-au ajuns cele 7 bucle, de fapt la ultima bucla se termina si coarda, pentru ca trecusem de jumatatea ei. Am coborat in rapel. Dupa mine a urcat Danut, eliberand coarda rand pe rand din fiecare bucla, mai putin ultima.
Gammy a ales alt traseu pentru prima portiune. El a urcat pe o fisura numita K2.
Bubu a urcat pe traseul unde pusesem eu buclele prinzand dinou coarda in bucle. La utima bucla a prins si coarda in inel.
Alexandra a urcat ultima si a fost nevoita sa stranga si buclele. A coborat in rapel.
Pe la 18:00 ne-am intors la cabana. Am mancat si apoi ne-am pus pe „degustat vin” si povestit. La 12:00 am fost nevoiti sa urcam in camera deoarece sala meselor sse inchidea. Petrecerea a continuat pe balcon.
Duminica, 2 mai 2010.
Bubu, Danut, Maria si Codruta au plecat impreuna cu parintii lui Bubu si au facut traseul de escalada , dar de data asta cu regrupare astfel ajungand pana in varful coltului. Noi ceilalti am ramas si am luat micul dejun. Pe la 10:30 ne-am apucat sa spalam bena masinii lui Adi. La 11:00 am parasit cabana Padina. In cabina : Adi la volan, Vio in dreapta, Ema si Corina in spate , iar eu , Alexandra, Gammy si Sandu am stat in bena urmand ca Adi sa ne duca pana in Moroeni. In Moroeni vazand cat de negrul este cerul, lui Adi i s-a facut mila de noi si ne-a dus pana in Sinaia. In Sinaia cand am coborat din masina trenul era deja in gara. Am fugit , am luat repede bilete si ne-am imbarcat spre Bucuresti.
Poze: Iordache Ionut Vlad, Gamureac Andrei, Dobre Danut , Sandu
Toate pozele: picasa
bineeeeee Alexandra! 😀
Superb. Nu stai deloc. Felicitari si… la mai multe calatorii.
Multumesc!
[…] Mi-am serbat cei 23 ani la Cabana Padina. Articolul aici. […]