Muzeul Trovantilor – Pietrele „care cresc”, Costesti, Valcea

Muzeul Trovantilor (19).JPG
Muzeul Trovantilor, Costesti, Valcea

1.Localizare:
Pe Drumul National 67 Ramnicu Valcea-Targu Jiu la intrare in Comuna Costesti

2.Semnificatie

Termenul „trovant” este specific literaturii geologice romane si a fost introdus de Gh. Murgoci in lucrarea „Tertiarul din Oltenia, 1907”. Trovantii sau concretiunile grezoase reprezinta cimentari locale in masa nisipurilor ce le contin, iar secretia neuniforma a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori cu totul bizare.

2 trovanti gemeni
2 trovanti gemeni

3.Istoric si alte detalii:

 • Asociatia Kogayon, cu sediul in comuna Costesti – Valcea a luat in custodie aria naturala protejata Muzeul Trovantilor. Rezervatia a fost infiintata pe baza Avizului Academiei Romane, eliberat de catre Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, sub numarul B 1125 / 05 aprilie 2005 si se extinde pe o suprafata de 1,1 hectare. In prezent, această zona, situata pe teritoriul comunei Costesti din judetul Valcea, figureaza la poziţia B3 in Hotararea de Guvern numarul 2581 / 2005, cu privire la instituirea Regimului de Arie Naturala Protejata, pentru noi zone.
Venind din spre Horezu muzeul arata astfel
Venind din spre Horezu muzeul arata astfel
 • Au fost descoperiti in 1994 de un grup de arheologi.
Trovant
Trovant
 • Oamenii locului au creat un mit despre „pietrele care cresc” sau „pietrele vii”. Batranii spun ca pietrele se nasc si cresc dupa fiecare ploaie. Unii le atribuie energii negative.
Trovanti
Trovanti
 • Lectorul Alexandru Andrasanu, din cadrul Societatii Geologice a Romaniei a precizat intr-o lucrare pe aceasta tema ca termenul de trovant este specific literaturii geologice romane si ca a fost introdus de Murgoci, în lucrarea „Tertiarul din Oltenia”. „Stiintific vorbind, trovantii sunt niste concretiuni grezoase, iar secretia neuniforma a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori bizare. Ei sunt caracterizati prin gradul de deschidere şi comunicare a spatiului interstitial”
Un trovant nou nascut
Un trovant nou nascut
 • Trovantii se afla pe lista geotopurilor din Romania.
Locul unde se nasc pietrele vii
Locul unde se nasc pietrele vii
 • Ioan Chintauan, directorul stiintific al Complexului Muzeal Bistrita Nasaud: „Aceste forme sculpturale naturale sunt folosite de secole in satele in apropierea carora ele apar la suprafata in rape si ogase. Din multele reprezentari existente unde stau nemiscate în eleganta liniilor este dificil sa alegi forma dorita, cu atat mai mult cu cat imaginatia nu te lasa sa te fixezi la ceva anume”
Trovantul trofeu
Trovantul trofeu
 • Muzeul este distus zilnic:
  1. Vizitatorii amatori de suveniruri fura trovantii mici;
  2. Taranii din saltele apropiate si-au ornat gradinile cu trovanti si si-au construit case folosind trovanti
  3. Constuctorii fura nisipul

Le e frica de intuneric

 • In Miocenul superior (Moetian inferior – acum 6,5 milioane de ani), in zona in care sunt azi trovantii era un bazin de sedimentare – o delta.
Pietrele misterioase din Costesti
Pietrele misterioase din Costesti
 • drd. Florin Stoican, presedintele Asociatiei Kogayon, care se ocupa de Muzeul Trovantilor din Valcea, explica: „In lumea minerala, numai cristalele cresc. Trovantii sunt o adunatura de pietricele legate intre ele printr-un ciment carbonatic ; adica, sunt o gresie sau un conglomerat – in functie de dimensiunea pietricelelor. Pietrele nu cresc ; putem spune chiar ca se micsoreaza, prin actiunea naturala de eroziune

Cel mai mare trovant din muzeu
Cel mai mare trovant din muzeu
4.Intrare: Gratuit.

Trovantul sef si panoul informativ
Trovantul sef si panoul informativ
5.Ghid: Nu.

Copilul trovant
Copilul trovant
6.Poze: Darius Copilau, Yuck, Giedre, Eu, Vlad, Monik
7.Mai multe poze: picasa click pe poza pentru zoom!

8.Documentatie:

Comments

 1. Un trovant poti gasi si in Bucuresti, in fata muzeului de geologie de pe Kiseleff.

 2. sandu

  Interesant. Am auzit de acesti trovanti dar nu i-am vazut niciodata. Poate de acum…

  1. Daca ai drum pe acolo merita sa vizitezi si acest muzeu. Mie imi face mare placere sa revizitez ori de cate ori am ocazia. Pana acum am fost de 5 sau de 6 ori 😀

   1. Ionut

    Daca ai drum acolo sa iti iei si o masca de gaze 😉 e practic o groapa de gunoi si in plus mai sunt si lesuri pe acolo :))

 3. am updatat artcolul cu poze noi

 4. […] Insa de data asta am facut poze. Mai multe informatii despre Muzeul Trovantilor in acest articol: Muzeul Trovantilor Costesti, jud Valcea Adi si Gammy pe oul meu Jordan Vlad cel puternic Broscoiul Gammy Un tovant nou nascut Radu, Vlad, […]

 5. […] Nu putem incheia aceasta incursiune in tinuturile nord-oltenesti fara a mai face un ultim popas pentru a admira spectacolul naturii. In perimetrul comunei Costesti, la nici 100 de metri de drumul national spre Ramnicu Valcea pe partea dreapta (cum mergem inspre est), avem parte de o alta surpriza deosebit de interesanta a agentilor naturali ce modeleaza relieful dupa bunul lor plac: Muzeul Trovantilor. […]

 6. Trovanti mai sunt la Buzau (Ulmet, N-E de Buzau) si la Cluj (Dealul Feleacului). Si de aici sunt furati pentru ca aduc noroc :).

 7. […] să-ncepem cu începutul: în România avem, printre altele, Muzeul Trovanţilor, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Muzeul breslelor, Muzeul de istorie a farmaciei, […]

 8. rko

  Ms admin!!! Meam facut tema
  🙂

  1. diana

   Mersi, admin! Mi-am facut tema.

 9. creatia naturii -(trovantii) este in acelasi timp, creatia divina.Cu bucurie si sfiala, ma apropii in fiecare dimineata demicii trovanti primiti in dar de la o inima mare si sensibila care a stiut ca pot aprecia un asemenea dar.Multumesc omule bun!

 10. creatia naturii -(trovantii) este in acelasi timp, creatia divina.Cu bucurie si sfiala, ma apropii in fiecare dimineata demicii trovanti primiti in dar de la o inima mare si sensibila care a stiut ca pot aprecia un asemenea dar.Multumesc omule bun!

 11. Azi imi fac drum la Costesti, ma duc sa ii vad! Nu am fost niciodata desi locuiesc la cativa zeci de Km!

 12. Azi imi fac drum la Costesti, ma duc sa ii vad! Nu am fost niciodata desi locuiesc la cativa zeci de Km!

 13. Astazi am fost acolo si din pacate am fost inconjurati de caini vagabonti si intru.un final am dat peste o groapa de gunoi in loc de un muzeu!!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *