Concediu 2012, ziua 1: Manastirea Curtea de Arges, Cetatea Poienari, Transfagarasan, Balea, Muzeul Badea Cartan, Cartisoara

100%fresh air la balea lac
Magia lacului -Balea Lac
In perioada 15-21 iulie am calatorit, impreuna cu iubita mea, Lucia si sora mea, Maria, prin SV Romaniei. Am vizitat tot ce am putut de-a lungul celor peste 2000 km parcursi.Din pacate, mare parte din muzee erauin renovare/reorganizare. Am gasit muzee despre care nu aveam nici o informatie, am parcus clisura Dunarii, dar cel mai impresionant loc a fost cetatea de la Alba Iulia.

Manastirea Curtea de Arges.jpg
Manastirea Curtea de Arges
In planul initial trebuia sa pornim la drum luni, 16 iulie, dar, datorita faptului ca in Bucuresti urma inca o zi cu temperaturi de peste 40 grade Celsius, am hotarat sa plecam de duminica. Si daca tot am schimbat data plecarii, am decis sa modific putin si traseul, nu am mai traversat spre Sibiu pe Valea Oltului ci am mers pe Transfagarasan, imi era dor de peisajul si racoarea de la Balea.

Manastirea Curtea de Arges - detaliu.jpg
Manastirea Curtea de Arges - detalii de arhitectura
Manastirea Curtea de Arges - priveliste din fata.jpg
Manastirea Curtea de Arges
Am plecat din Bucuresti in jurul orei 7:00 si in jur de ora 9:00 eram in Curtea de Arges. Aici ne-am oprit sa vizitam Manastirea Curtea de Arges. Am ramas impresionat de multitudinea detaliilor arhitectonice, dar mai ales de modul in care ele se imbina, semn ca Mesteru’ Manole si-a facut bine treaba. Manastirea este partial in renovare, cred ca incearcau sa o scoata pe Ana din ziduri.

Cetatea Poenari.jpg
Cetatea Poienari

Din Curtea de Arges am urmat Transfagarasanul si urmatorul obiectiv turistic din drumul nostru a fost Ruinele Cetatii Poienari, resedinta secundara a lui Vlad Tepes. Ca sa ajungi la cetate, construita pe varful unui munte, trebuie sa urci peste 1000 de trepte din beton, de aici si denumirea populara „La o mie de scari”.

Decapitare.jpg
Testam instrumentele de pedeapsa
Teapa.jpg
nu au fost cuminti
Urmatorul obiectiv pe harta noastra ar fi trebuit sa fie Valea lui Stan, dar lipsa echipamentului adecvat ne-a facut sa ne razgandim. Astfel, urmatorulpopas l-am facut la Cascada Capra. Aici, ca in multe alte locuri vizitate de turisti, se dezvolta un mic balci permanent. Desi nu sunt un fan, nu am rezistat tentatiei si mi-am cumparat o bucata de sorici. Delicios!

Lucia brici.jpg
Lucia
Maria.jpg
Maria
Gimnastica.jpg
Gimnastica
La Balea Lac a fost aglomeratie mare, a durat cam 10 minute sa iesim din tunel, insa am avut noroc, am gasit rapid un loc de parecare. Nu ma asteptam sa fie atat de multa lume, cred ca erau peste 2000 de pesoane. Ca peste tot unde sunt multi turisti, nu lipsesc vanzatori de „de toate”, nu lipseste muzica data la maximum` din masinile unora… Cu toate astea, nimic nu poate sa ia ceva din maretia acestui loc, pe mine ma fascineaza de cate ori ajung aici. Desi mai fusesem de peste 10 ori aici, nicodata nu coborasem de la Balea spre Sibiu, asadar urma sa bifez o premiera.

Cascada Capra.jpg
Cascada Capra
Aglomeratia de la Balea Cascada a fost un motiv suficient ca urmatoarea oprire sa fie in Cartisoara, locul unde am rezervat si cazare. Un lucru ciudat in Cartisoara a fost lipsa restaurantelor – am „alergat” destul de mult sa gasim unul. Dupa ce am mancat, am avut noroc si am ajuns exact inainte sa inchida Muzeul Badea Cartan. A fost primul muzeu din lista celor pe care le-am vizitat in concediu fara sa stiu ceva despre ele.

In cautarea pastravului.jpg
Lacul Balea
Lacul Balea.jpg
Lacul si Cabana Balea
Acesta are un singur angajat care taie si bilete, dar care este si un excelent ghid. Muzeu este foarte mic, se viziteaza in 15-20 minute, dar ghidul este senzational, eu am fost impresionat si de micile povestioare dar si de modul lui de a le spune.

 

transfagarasanul.jpg
Transfagarasanul

La iesirea din Cartisoara, pe drumul spre Sibiu, se afla pensiunea Bujor de Munte, locul nostru de cazare pentru prima noapte. Aici am inchiriat un apartament cu 2 camere. Dupa o ora de somn, am hotarat sa mergem la o plimbare de seara pana in Sibiu. Nu am ajuns decat pana in zona hipermarke-urilor deoarece o furtuna ne-a stricat planurile si ne-a facut sa ne intoarcem in Cartisoara mai repede decat am fi vrut.

Muzeul Badea Cartan.jpg
Muzeul Badea Cartan
Muzeul Badea Cartan2.jpg
Muzeul Badea Cartan

Comments

  1. […] Girls, Cezar Vasile, Laurentiu Buica, Cristian Sutu, iYli, Cristina Bazavan, Valentina Roman, Ionut Iordache, Alex Filip si Anca Serban,  au acceptat invitatia noasta la ”Romanesc la […]

  2. […] Vasile, Laurentiu Buica, Cristian Sutu, iYli, Cristina Bazavan, Valentina Roman, Ionut Iordache, Alex Filip si Anca Serban, au fost oaspetii J’Info Tours, intr-o incursiune de a […]

  3. […] Vasile, Laurentiu Buica, Cristian Sutu, iYli, Cristina Bazavan, Valentina Roman, Ionut Iordache, Alex Filip si Anca Serban, au fost oaspetii J’Info Tours, intr-o incursiune de a redescoperi […]

  4. […] Ionut Iordache – http://www.jurnaldecalator.ro […]

  5. […] ce in prima zi de concediu ne-am bucurat de racoarea de la Balea si am aflat despre Badea Cartan vizitand muzeul din casa lui […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *