Nicopolis ad Istrum

Nicopolis ad Istrum

Anul trecut, la sfarsit de octombrie, impreuna cu Maria, Monica si Andrei, am fost in prima noastra vizita in Bulgaria. Destinatia noastra fost orasul Veliko Tarnovo, cunoscut la noi drept Sighisoara Bulgariei. In drum spre „Orașul Țarilor” am vizitat Nicopolis ad Istrum. Daca despre Veliko am auzit multe din povestirile apropiatilor care au fost acolo, despre Nicopolis ad Istrum am citit in jurnalele cu impresii de calatorie ale altor bloggeri ce au vizitat Bulgaria.

Nicopolis ad Istrum
Nicopolis ad Istrum

La obiectivul turistic Nicopolis ad Istrum se ajunge relativ usor. Urmand E85, drum ce uneste Bucurestiul de Veliko Tornovo, dupa ce parcurgeti aproximativ 5 km de la iesirea din localitatea Kutsina, reduceti viteza si asteptati un indicator cu directia Nicopolis ad Istrum. Dupa ce ati virat catre dreapta, mai aveti de parcurs aproximativ 3 km si ajungeti. Mare atentie la drum, noi la plecare ne-am ratacit un pic si am facut un mic ocol prin satul Nikyup.

Alee ce rezista de aproape 2000 de ani
Alee ce rezista de aproape 2000 de ani

La ora 10:00, cand am ajuns noi, ruinele fostului oras fondat de Traian erau pazite de balarii si cativa copaci. Nu parea sa fi trecut nimeni pe acolo. In zadar cautam un paznic. Gardul era rupt in mai multe locuri, iar poarta era deschisa. Ne invitam inauntru si pornim pe alea din poza de mai sus.

Nicopolis ad Istrum
Nicopolis ad Istrum
Muzeul ce aduce putin cu Sarmizegetusa, fosta capitala a Daciei, pare parasit. Desi am citit in mai multe locuri ca studentii de la o universitate din Veliko Tornovo lucreaza la reabilitarea lui, ciulinii se simt ca la ei acasa in jurul ruinelor.

Nicopolis ad Istrum
Nicopolis ad Istrum
Ciulini
Ciulini
Orasul Nicopolis ad Istrum a fost fondat de Imparatul Traian pentru a sarbatorii victoria asupra dacilor dupa razboiul din anii 105-106. Numele orasului, intr-o traducere aproximativa, inseamna Orasul victoriei de langa Dunare. In perioada sa de glorie, Nicopolis ad Istrum a ajuns cel mai important oras din provincia Moesia. In anul 447 a fost distrus in urma invaziei Hunilor lui Atila. A fost reconstruit la inceputul secolul VI, iar in timpul Imperiului Bizantin a devenit centru episcopal. A fost distrul definitiv la sfarsitul secolului VI in urma invaziei avarilor.

 

Nicopolis ad Istrum
Nicopolis ad Istrum
Nicopolis ad Istrum.jpg
Nicopolis ad Istrum

Pretul unui bilet este de 5-6 leva de persoana. Mai multe poze gasiti pe pagina de facebook a blogului jurnaldecalator.ro in albumul Nicopolis ad Istrum.

 

Comments

 1. Buna,
  Vroiam sa te intreb cum e drumul pana la Nikopolis ad Istrium? Citisem pe un blog ca ar fi dezastru pentru o masina sa mergi pana acolo. (din 2010 e postarea pe care am citit-o eu)

  1. Buna,

   Sigur poti sa ajungi cu orice masina, insa trebuie sa mergi cu atentie si cu viteza redusa. Sper sa nu se fi distrus si mai mult in iarna asta.

   1. Multumesc mult 😀

    1. Cu placere! Cand te intorci de la Nicopolis ad Istrum, revii cu un comentariu cu impresii?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *