Harti montane

M-am gandit sa incep si o serie de articole pentru cei care vor sa inceapa sa mearga pe munte. 2 articole care nu trebuie sa lipseasca din rucsacul unui muntzoman sunt: Harta si Busola.
Cand ma hotarasc sa plec intr-o iesire pe munte, caut toate hartile disponibile cu zona in care vreau sa merg. Apoi urmaresc pe fiecare harta punctele cheie marcate. Ele ma vor ajuta pe traseu sa ma orientez si imi vor confirma ca traseul pe care ma aflu este cel bun. Acest lucru este absolut necesar atunci cand urmati trasee nemarcate.

Hartile montane se pot procura de la magazinele montane sau de la librarii. O alternativa (nu intotdeauna la fel de buna) sunt hartile disponibile online. Site-uri de unde downloadez harti montane:

 1. Harti de la mielu.ro -> harti din toate masivele montane
 2. Harti de la alpinet.ogr -> au harti si pentru GPS, harti tridimensionale si harti clasice
 3. Harti de la carpati.org -> colectie foarte mare de harti
 4. Harti infoghidromania -> harti pe care le puteti gasi si pe alte site-uri, dar aici sunt aranjate mai frumos
 5. Harta Bucegi
 6. Harti de la harta-turistica -> Hartile lor sunt interactive
 7. Google Earth -> uneori, vizualizarea locatiei unde vreti sa ajungeti pe Google Earth va poate ajuta
 8. http://gis.modulo.ro – Multumesc Nini

Comments

 1. […] Harti montane Wed Jul 28, 2010 10:18 am M-am gandit sa incep si o serie de articole pentru cei care vor sa inceapa sa mearga pe munte. 2 articole care nu trebuie sa lipseasca din rucsacul unui muntzoman sunt: Harta si Busola. […]

 2. […] plus fata de  articolul harti montane, am mai gasit cateva site-uri cu harti cel putin interesante, zic […]

 3. Iuliu Ciors

  Din păcate librăriile , mai nou, nu au hărţi montane,iar cele găsite pe internet ori sunt vechi, ori sunt neclare atunci când le mărim.Am comandat prin poştă câteva hărţi de care nu sunt mulţumit pentru că sunt prea detaliate, lucru pentru care au dimensiuni mari,greu de purtat, cu culori deschise greu de perceput şi desfăşurat pe munte. Dacă aceste hărţi s-ar fi găsit în librării, aş fi văzut ce cumpăr.Cei ce postează hărţi pe internet, adeseori sunt răutăcioşi şi nu permit copierea.Am ajuns la concluzia că străinii au mai bune hărţi, ca noi,lucru ce l-am constatat atunci când am văzut câteva hărţi practice şi clare la Padiş , la nişte polonezi şi la Cheile Nerei, la turişti francezi.Înainte de 1989 se găseau hărţi ale diferiţilor munţi,hărţi micuţe(A4 ,A3 )fără multe fasoane, cu poteci şi obiective, oferind siguranţă în deplasările montane.

  1. N-am ce face, trebuie sa-ti dau dreptate! Hartile unguresti cu Muntii Apuseni sunt mult peste cele romanesti. Daca gasesti undeva harti bune anunta-ma si pe mine 🙂

   1. Nu stiu daca ati gasit pana acum aplicatia de vizualizare a traseelor montane, bazata pe datele OSM, disponibila la http://gis.modulo.ro

    Daca este ceea ce cautati este excelent. Daca nu, partea buna este ca datele pot fi adaugate de oricine se inregistreaza in OSM (www.openstreetmap.org).

    1. robert

     Cum as putea exporta trsaseu sub forma de txt sau gpx ca sa il pot importa in mouvescount?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *