Cozia, aventura la mica altitudine – la cald

imageAstazi, 24 noiembrie sunt in Cozia cu Adi, Milena, Bobo, Elena si Emil. Acesta este primul articol pe care il scriu in timpul unei ture. Articolul il scriu pe noua mea tableta Nexus 7, el se va publica in momentul in care ajung intrun loc cu wifi.
Am fost foarte aproape sa nu particip la aceasta tura din cauza unei raceli puternice, pe care am contactat-o joi. Vineri dimineata, nu am reusit sa ma trezesc la timp sa merg la munca, am ajuns la birou la ora 12:00. Am zis ca stau pana la ora 20:00 sa vad cum ma simt si apoi il sun pe Adi sa-i spun daca merg sau nu. Cum pliculetele de coldrex pareau sa-si fi facut efectul, raspunsul meu a fost pozitiv.
Dimineata, ceasul a sunat la ora 5:00, m-am trezit, l-am inchis si am adormit la loc. Spre norocul meu, Adi, cunoscandu-ca sunt somnoros, m-a sunat la 6:00 si a insistat pana m-am trezit. La 6:45 paraseam Bucurestiul, prin Militari, cu directia Calimanesti-Caciulata. La 9:30 eram in Calimanesti, iar la 10:00 parcam masinile la Manastirea Turnu.
Pe traseul spre Cabana Cozia, am pornit putin dupa ora 10. O vreme am mers in grup. Dar cand toti s-au oprit sa mai dea jos cate un „cojoc”, m-am hotarat ca vreau sa merg singur pana la cabana din cel putin 2 motive: 1 N-am mai mers de mult singur pe munte si 2, voiam sa-mi testez capacitatile fizice, sa vad daca pot sa merg fara oprire pana la cabana si in ce ritm.

imagePe prima portiune de traseu am tinut un ritm foarte ridicat, iar prima oprire am facut-o fortat de imprejurari: am ajuns la o rascruce. Marcajul cu banda rosie, pe care l-am urmat pana aici, continua spre stanga, iar in fata incepe un nou marcaj, cu banda albasta. Ambele trasee duc la Cabana Cozia, cel cu banda rosie se numeste Turneanu, iar cel cu banda albasta Stanisoara, deoarece trece pe la Manastirea Stanisoara din poiana cu acelasi nume. Cum nu stiam pe care din ele sa o iau, l-am sunat pe Adi si impreuna am hotarat sa o luam pe banda albastra.
Urmatoarea oprire am facut-o la un punct de belvedere. Aici, in dreapta drumului, se gaseste o mica stanca ce confera o priveliste minunata asupra vaii. Din pacate, ceata densa nu imi permite sa admir peisajul asa cum as fi vrut.

imageLa Manastirea Stanisoara am ajuns cu vreo 10 minute inainte de ora 11:00. Un panou informativ ma avertizeaza ca nu este permis accesul in manastire in pantaloni scurti si sa pastrez linistea. Imediat ma intampina 2 catei flocosi cu chef de cearta. N-am reusit sa-i fac sa nu mai latre.
Urmatoarea oprire am facut-o la un nou punct de belvedere, dar ceata m-a impiedicat sa vad la mai mult de 2 m. De altfel, de ceata densa am avut parte pana am ajuns in zona de stancarie. Din aceasta cauza, am ignorat urmatoarele puncte de belvedere.

imagePana am ajuns in zona de stanca, corpul meu incepuse sa dea semne de oboseala. La un moment dat, am parasit drumul forestier pe care l-am urmat de la Manastirea Turnu si am urmat poteca de-a lungul careia continua marcajul nostru cu banda albastra. Aceasta poteca, cel putin in partea de inceput, are o inclinatie de aproximativ 30%, constant. Din aceasta cauza, a ritmului pe care mi l-am impus si a lipsei de pregatire fizica adecvata, muschii gabelor s-au umplut cu sange si acid lactic si au ramas blocati. M-am oprit putin, am mancat o rulada cu ciocolata si o banana, apoi, pana la cabana am mers intrun ritm mai putin alert.

imageLa ora 13:10 minute, adica la mai putin de 3 ore de la pornire, am ajuns la cabana Cozia. Pentru mine, aceasta realizare conteaza si ma impulsioneaza sa lucrez mai tare la conditia mea fizica. Pana la 16:30, cand au inceput sa apara si prietenii mei, am stat de vorba cu doamna Anisoara(este de 18 ani cabaniera la Cozia).

imagePe la ora 14:30, la cabana a sosit un domn in varsta de 78 ani cu fiica lui. Aproape imediat am inceput sa povestim, fiindca de la o persoana de 78 ani care urca pe munti fara probleme ai ce invata. Numai in acest an, domnul Dinu Boghez, caci despre el este vorba, a mers mai mult pe munte decat am mers eu in ultimii doi ani.
La ora 21:00 am mers la somn dupa o seara de jucat carti si table.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *