Biserica fortificata Biertan

DSC_6069_-2_-3_fused.jpg
Biserica fortificata Biertan
1.Localizare: Comuna Biertan(Birthälm) este situata in nord-estul judetului Sibiu, in podisul Tarnavelor, pe raul Biertan. Are un relief colinar si o altitudine maxima de 567 m.

2.Acces:

  1. Auto: Din Medias se merge pe DN14 spre Sighisoara pana in localitatea Saros pe Tarnave. In centrul localitatii se face dreapta pe drumul DJ141b. Urmariti drumul pana in centrul localitatii Biertan
  2. Autoboz: Din Medias se poate lua autobuzul din autogara situata langa gara.

3.Obiective turistice:

1. Biserica fortificata din Biertan . Complexul eclesiastic si de aparare a fost construit in secolele XV-XVI in stilul goticului tarziu, cu elemente specifice Renasterii.

Biserica fortificata Biertan.jpg
Biserica fortificata Biertan

2. Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial. Monumentul este amplasat in strada Avram Iancu nr. 2, in fata scolii generale. Acesta a fost dezvelit in anul 1939, in memoria eroilor romani din Primul Razboi Mondial. Monumentul, inalt de 3,5 m, este compus din beton mozaicat, imprejmuirea fiind realizata cu un gard din beton. Pe el sunt inscriptionate numele a 38 de eroi romani si cuvintele: „Ridicat acest semn de cinstire si de recunostinta a trecutului de catre romanii din comuna Biertan, in anul domnului 1935, Ziua Eroilor, din initiativa membrilor Societatii fostilor luptatori din Biertan“.

DSC_6079.JPG
Orga bisericii fortificate Biertan
4.Istoric si alte detalii:

Biertanul face parte dintre primele asezari germane din Ardeal fiind cuprins în cele „Doua Scaune” (Medias si Seica) in Diploma Andreeana (Andreaneum) din 1224. Localitatea Biertan este atestata documentar in 1283, intr-un document alaturi de Medias si Mosna, toate trei localitatile aflate intr-o competitie acerba pentru obtinerea centrului administrativ al celor „Doua Scaune”. Astfel fiecare din cele trei localitati încerca sa-si mareasca renumele printr-o constructie sacra mai impunatoare si ornamentala.
In 1397 este atestat ca cetate. Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul franconic al sirurilor de case in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta impunatoarea biserica-cetate. Impresionantul monument de cult imbina armonios stilul gotic cu cel al Renasterii, aparat fiind de trei ziduri de incinta cu turnuri si bastioane medievale. Prima incinta a cetatii este atribuita secolului al XII-lea, cand probabil a fost ridicat si prima biserica (Sf. Maria). Biserica actuala a fost ridicata in 1486-1524, in stil gotic-tarziu.
Timp de 300 de ani, intre 1572 si 1867, Biertanul a fost sediul episcopatului sasesc, aceasta favorizand construirea uneia dintre cele mai puternice cetati taranesti din Transilvania, in jurul bisericii fortificate. In 1572, preotul Lucas Unglerus (din Biertan) este ales intendent suprem al comunitatii evanghelice din Transilvania, localitatea castigand In importanta spiritual – religioasa ceea pierduse in plan administrativ in defavoarea Mediasului. In 1704, cetatea, desi foarte puternica, a fost luata prin surprindere de curuti, si devastata de acestia; in timpul ocupatiei curutilor acestia au furat vasele pretioase de cult, documente inestimabile si au violat criptele episcopilor in cautare de tezaure.
In 1775, in apropierea Biertanului, in padurea Chimdru a fost descoperit Donariul de la Biertan, obiect ritual des invocat pentru a argumenta prezenta unei populatii crestine vorbitoare de limba latina in regiunea Daciei in secolul al IV-lea.
Complexul arhitectural medieval este alcatuit din biserica si centura de fortificatii, fiind amplasat in centrul asezarii, pe un deal. Biserica de tip hala, ocupa partea centrala a complexului, fiind construita intre anii 1490 si 1520 in stilul gotic tarziu, fiind ultima din Transilvania inaltata in acest stil. Constructie monumentala, de mari dimensiuni, are trei hale de inaltimi egale. Intrarea se face prin trei porti: de vest, de nord si de sud. Mesterii din Viena si Nürnberg sunt parintii spirituali ai celor care au realizat intre 1483 si 1513 splendidul altar poliptic al bisericii de aici, cel mai mare din tara, cu cele 28 de panouri pictate ale sale. Amvonul, sculptat in piatra, din 1500, desi opera mesterului Ulrich din Brasov, tradeaza puternica influenta sud-germana.
Iar stranele din cor sunt caracterizate de George Oprescu astfel: „Mobilierul este de speta rara si foarte valoros. Stalurile, adica stranele din cor, de la inceputul secolului al XIV-lea, sunt decorate cu benzi de ornamente gotice… Este decoratia ce o intalnim pe mobilele de acest fel din Germania si Elvetia, cu nimic inferioare acestora, asa incat putem zice ca la Biertan se gasesc strane, lucrate la noi, de tamplari ardeleni, care ar putea figura in orice mare muzeu de arta aplicata”.
De faima internationala se bucura usa sacristiei, cu un sistem foarte complicat de 19 incuietori, realizata de mesterii locali in anul 1515 si care a starnit un interes deosebit, fiind premiata la Expozitia Mondiala din 1900 de la Paris si care constituie un exemplu reprezentativ de manufactura saseasca medievala, datorita exceptionalelor intarsii si a sistemului original de inchidere, care functioneaza si astazi. Fortificatiile din jur sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania, de la o cetate taraneasca. Are trei randuri de ziduri, 6 turnuri si 3 bastioane construite in etape diferite incepand cu secolul al XIV-lea. La partea superioara are un coridor de aparare, ceasul si clopotele. Turnul „mausoleu” este amplasat la nord-est si are la parter un mausoleu care adaposteste, din 1913, mormintele prelatilor acestei biserici.
Pietrele, adevarate opere de arta, au fost realizate de Nicolaus Elias din Sibiu. Turnul catolicilor situat pe latura sudica, a fost capela pentru catolici dupa reforma.
In bastionul estic era pe vremuri carcera unde erau inchisi sotii si sotiile acestora in cazul in care se certau. Li se dadea o singura farfurie, lingura, furculita, cana si un singur pat pe tot timpul sederii. De obicei, ieseau de acolo impacati fara a se mai apela la justitie. In partea de sud-vest se afla Turnul Slaninilor. In secolul al XVI-lea s-a construit cea de-a treia centura de ziduri pe laturile de est, vest si sud ale cetatii. Turnul Inchisorii era situat in partea de nord-vest, dar in 1840 a fost demolat pentru a se construi o scoala. Pe centura a treia au fost ridicate Turnul de poarta, pe latura sudica, Turnul Tesatorilor in partea de vest. Accesul in interior spre biserica se face printr-o scara acoperita, lunga de 100 m, care porneste din piata centrala a satului, de langa turnul paznicului.
La capatul de sus al scarii, langa biserica se poate vedea un bolovan mare, pe care, duminica erau asezati cei ce faceau rele in cursul saptamanii spre a fi vazuti de intreaga comunitate. Era un mijloc eficient de a-i educa si integra in colectivitatea asezarii. Astazi, aceasta veche asezare saseasca este cunoscuta in lume datorita bisericii-cetate, inclusa in 1993 pe lista momentelor patrimoniului mondial a UNESCO. Biserica-cetate de aici, cu hranul Sfanta Maria, a fost restaurata prin donatii facute de originari din Biertan raspanditi in Europa, Statele Unite ale Americii si Australia. Seful proiectului de restaurare, arhitectul Hermann Armeniu Fabini, a fost distins in 1991 cu medalia „Europa Nostra”.

Altarul
Altarul
5.Intrare ~ 5lei/persoana.

6.Ghid Da.

Usa cu o incuietoare celebra
Usa cu incuietoare premiata in 1900 la Paris
7.Poze: Darius Copilau.
DSC_5621.jpgDSC_5775.jpgDSC_5776.jpgDSC_5780.jpgDSC_6069_-2_-3_fused.jpgDSC_6078.jpgDSC_6079.JPGDSC_6089.JPGDSC_6094.JPGDSC_6097.JPGDSC_6098.jpg

8.Documentatie, pentru informatii suplimentare puteti vizita si:

Comments

  1. sandu

    SUPERB. FELICITARI. Avem o tara minunata, cu toate neajunsurile ei si a conducatorilor care o pastoresc temporar.

  2. […] intr-un nou tur al cetatilor medievale din Transilvania. Articole despre Atel si Biertan: Atel si Biertan Targu Mures Atel Bazna Biertan Buzd Copsa Mare Slimnic Biserica fortificata Valchid Valea Viilor […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *